Mâhidevrân Gülbahar Sultan

Mahidevran Sultan ya da Mâhidevrân Gülbahar Sultan (doğum tarihi bilinmemektedir – ö. 1580) Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın eşlerinden biridir. Hanedan ailesi tarafından sevilmiş, Valide Hafsa Sultan’a ve Makbul İbrahim Paşa ‘ya yakınlığı ile bilinmiştir. Haseki Sultan olarak hem (Gülfem) Fülane Hatun’a hem de Hürrem Sultan ‘a rakip olmuştur.

Mahidevran Sultan’ın Arnavut kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Beyaz tenli, uzun boylu, endamlı bir bayan olarak bilinir. Mahidevran Sultan’ın Kanuni’yle Şehzadeliği zamanında Manisa valisi iken evlendiği bilinmektedir.

Mâhidevrân Sultan 1515 yılında Kanuni’nin ilk erkek oğlu olan Şehzade Mustafa’yı dünyaya getirdi. 1520 yılında eşinin padişah olması üzerine çocuklarıyla birlikte İstanbul’a geldi. Bu sırada Hürrem Sultan saray haremine girmişti ve kısa zamanda Kanuni’nin en sevdiği eşi haline gelmişti. 1524 yılında Hürrem Sultan da bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

Şehzade Mustafa yetişkinliğe ulaşınca Osmanlı geleneğine uyarak Amasya’ya vali olarak gönderildi. Gene gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Amasya ‘ya gitti. Şehzade Mustafa’nın Kanuni’nin en büyük oğlu olması ve sevilen bir şehzade olması nedeniyle babasından sonra tahta çıkması bekleniyordu. Ancak Kanuni 1553 yılında oğlu Mustafa’yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu. Hürrem Sultan’ın Kanuni’yi bu kararında etkilediği inancı yaygındır.

Şehzade Mustafa’nın babası tarafından öldürtülmesinden sonra Mâhidevrân Sultan iyice gözden düştü. Yaşamının büyük bir bölümünü fakir olarak oğlunun mezarının bulunduğu Bursa’da geçirdi. Ancak annesi Hürrem Sultan’ın ölmesinden sonra Hürrem Sultan’ın oğlu II. Selim Mâhidevrân Sultan’a maaş bağlattı ve 1555 yılında oğlu Mustafa’nın türbesini yaptırttı.

Mâhidevrân Sultan 1580 yılında Bursa’da öldü. Oğlunun türbesine gömüldü.
Mâhidevrân Sultan‘ın türbesi

 Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ne bağlı Muradiye Mahallesi’nde bulunan Muradiye Türbeleri’nde yatan Mahidevran Sultan’ın türbesinin bulunduğu yerin adı Muradiye Türbeleri’dir.

İlk Sultan II. Murad adına yaptırılan türbenin etrafına sonradan yapılan 13 türbeden oluşan Muradiye türbelerinde mezarı bulunan Şehzade Mustafa ve annesi Mahidevran Sultan’ın yanı sıra İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’in oğlu Cem Sultan, Sultan II. Murat, Şehzade Ahmet, Şehzade Mahmut, Gülruh Sultan, Gülşan Hatun, Ebe Hatun, Hüma Hatun, Mükrime Hatun, Şirin Hatun türbeleri de bulunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkentlerinden biri olan Bursa’da ayrıca devletin kurucusu Osman Gazi, oğlu Orhan Gazi ve fetret devrinden sonra Anadolu birliğini yeniden kuran Çelebi Mehmet’in de türbeleri bulunuyor.

About mehmetarikan70

Rabbisine kul olmayı uman, iyi bir baba, aile reisi, ekonomist, yazılımcı ve çiftçi olmaya çalışan, ideal dünyanın ideal insanda olacağına inanan...
Bu yazı Tarih içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

6 Responses to Mâhidevrân Gülbahar Sultan

  1. Geri bildirim: Valide Sultanların ve hasekilerin çevirdiği entrikalar! | mehmetarikan70

  2. Geri bildirim: Pargalı Damat İbrahim Paşa | mehmetarikan70

  3. Geri bildirim: Hürrem Sultan’ın entrikaları ve Pargalı İbrahim’in ölmesi | mehmetarikan70

  4. Geri bildirim: Taşlıcalı Yahya ve Şehzade Mustafa mersiyesi | mehmetarikan70

  5. lale dedi ki:

    mahidevran sultan şehzade mustafa’nın annesi, kanuni’nin eşidir
    zannedildiği gibi hürrem’e yenilmemiştir. çünkü hürreme yenilen kanuni’nin bizzat kendisidir.
    mahidevran sultan, o gösterişli saray hayatından sonra bir anneye en yakışanı yapıp, babası tarafından öldürtülen oğlunun yasını sessiz sedasız çekerek, fakirlik içinde manisa’da sürgün hayatı yaşamıştır.

    kanuni o kadar yenilmiştir ki hürrem’e; ilk göz ağrısı olan karısına bir maaş bile bağlatmamıştır.
    onu açlığa terk etmiştir.
    kanuni o kadar yenilmiştir ki hürrem’e; kendi oğlunu öldürttüğü yetmezmiş gibi, karısı mahidevran sultan’a bir saraylının başına gelebilecek en kötü şeyi yaşatmış ölmekten beter etmiştir.

    kanuni sözüm ona ”muhteşem yüzyıl” yaşarken,
    kendi karısına ve öz oğluna aslında hiç de ”muhteşem” bir baba olmamıştır.
    böyle bir babanın yönettiği o ”muhteşem” yüzyıl ne ilginçtir ki hürrem’in oğlu tahta geçince bitmiş,
    osmanlı duraklama devrine girmişti
    kim bilir belki de kanuni tarafından boğdurulan şehzade mustafa’nın,
    hatta yıllarca sürgün edilip, hürrem’in hırsının ve kininin altında ezilmesine izin verilen mahidevran sultan’ın ahı tutmuştur.
    belki de onun için osmanlı devleti bir daha asla ”muhteşem” olamamıştır.

    • sevinc azeri dedi ki:

      suleymandan sonra tahta mustafa ciqsaydi osmanli yawardi cunki mustafa ve ibrahim pawa devlet icin yetiwdirilmiw ve derin zekali insanlardir

Yorum bırakın